Skip to main content

Dé werkcultuur van 2024

Samenwerken, erkenning én flexibiliteit in balans 

In deze dynamische tijd is jong talent de drijvende kracht achter de vele, vaak innovatieve, veranderingen binnen een werkcultuur. En dat brengt bepaalde uitdagingen met zich mee. Daar houden we wel van. Een van die uitdagingen is personeelsbehoud. Wist je dat 40% van dat jonge talent overweegt binnen een jaar van functie of werkplek te veranderen? * Laten we even inzoomen op die uitdaging, want we hebben er namelijk een plan van aanpak voor.

INTENSIEF
TIJDROVERD
DYNAMISCH
HET KAN
GEWOON!

Elke organisatie zou eigenlijk (meer) aandacht moeten besteden aan het onderling samenwerken, de persoonlijke erkenning van iedere werknemer én de flexibiliteit als bedrijf. Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar ongeacht welke levensfase, de hoeveelheid ervaring en de soort kennis iemand bezit; de nieuwe generatie IT-talenten verwachten niets minder, alleen maar meer zijn wij achter gekomen. En dus moet er een gezonde, dynamische werkcultuur aangeboden worden, waarin er plek en aandacht is voor iedereen. Hoe intensief en veelomvattend dat ook klinkt, het kan gewoon!

“Tijd voor persoonlijke aandacht op de werkvloer”

Het lijkt behoorlijk wat organisatie te vergen voor een bedrijf, zoals goed functionerende teams opzetten, tijd vrijmaken voor persoonlijke aandacht en een groeiende flexibiliteit genereren op de werkvloer, maar het is geen onmogelijke taak. We weten inmiddels dat alleen dan je jonge professionals kunt interesseren om bij jou te komen werken. Én te blijven werken. Kortom, een toekomstgerichte werkomgeving is dus waar het allemaal mee begint.

Wel eens gehoord van
ACTIVE PEOPLE DIRECTORY

De uitdaging zit hem dan natuurlijk in het slim combineren van al die facetten die voor een betere werkomgeving zorgen. Want hoe doe je dat zonder het overzicht of al te veel tijd te verliezen? De kunst zit hem bij ons in de methode. Niet zomaar een methode, maar juist een zeer specifieke en doelgerichte methode: de Active Employee Directory. Active Employee Directory : de methodiek met dynamische perspectieven Een Active Employee Directory is een methode en werkwijze die de uitdaging jong talent aan te trekken – en tevens te behouden – voor organisaties behapbaar maakt. Maar hoe en waarom? Ten eerste zetten we de werknemer centraal en te midden van de vier meest belangrijke entiteiten waar hij mee te maken krijgt. In het geval van YoungO range is dat het bedrijf waar ze werken, onze field manager, business manager en L&D manager. Een methode zoals de Active Employee Directory biedt professionals de tools om te focussen op samenwerking, individuele erkenning van IT-talent en flexibiliteit. Dus om even terug te komen op het waarom: het overzicht per werknemer uit de Active Employee Directory is een waardevol hulpmiddel voor medewerkers en management om snel collega’s te vinden en contact te leggen, wat de communicatie en samenwerking binnen de organisatie bevordert. Elementen zoals updates, toegankelijkheid, privacy en beveiliging, gebruiksvriendelijkheid, training en bewustwording en evaluaties dragen bij aan die positieve en geïnformeerde werkomgeving. Het adresseren een aangaan van die uitdagingen door jou als organisatie zorgt niet alleen voor een effectievere begeleiding van jonge professionals, maar ook voor het behoud van dit ITtalent. Een win-winsituatie dus.

Het doel van samenwerken
De nieuwe generatie leert snel, is gemotiveerd en heeft een positief zelfbeeld. Maar deze jongeren hechten waarde aan meer dan alleen uitdagende taken, ze zoeken namelijk ook naar een organisatie die hun behoeften begrijpt en hun ambities ondersteunt. Het is van groot belang dat de teams goed op elkaar zijn afgestemd. De collectieve werkcultuur moet dan ook echt door iedere werknemer gedragen worden en de interne communicatie speelt daarbij een grote rol. Bovendien bepalen sociale relaties op het werk de manier waarop mensen onderling en in teamverband samenwerken, en toewijding, vertrouwen en respect zijn daar belangrijke aspecten van.

Collega’s zijn dan ook een belangrijke factor als het jonge talent moet beslissen of hij wil blijven of liever vertrekt bij een werkgever. Met de groeiende werkdruk op de krappe arbeidsmarkt daar bovenop, kun je er beter voor zorgen dat teams complementair zijn en het werk op niveau aankunnen. Kennis, ervaring en een effectieve, persoonlijke, begeleiding bepalen de balans van een goed functionerend team.

ERKENNING IS KEY

Jonge IT-talenten houden van – en representeren – een dynamische aanpak op de werkvloer. Iedereen op de werkvloer moet begrijpen op wat voor manier hun werk invloed heeft en dus bij kan dragen op het succes van het bedrijf. Hoewel de vraag om hulp niet erg populair is (lees: er zijn vele informatiebronnen waar hulp gezocht kan worden beschikbaar), is het actief bieden van hulp wél belangrijk. Ze verwachten terecht dat de organisatie actief bezig is met zijn werknemers, op individueel vlak. Persoonlijke erkenning is key, net als een toegankelijke leidinggevende en een goed functionerend team. Dat levert ook een positieve intrinsieke motivatie op, want alleen een goed salaris is niet voldoende om al het kunnen en kennen uit je medewerkers naar boven te halen. Voelen ze zich autonoom, onmisbaar en capabel (gehoord en gewaardeerd) dan kunnen organisaties jonge professionals boeien en binden.Erken dus het kunnen en kennen van het jonge IT-talent, sta open voor persoonlijke visies en maak de weg naar boven toegankelijk, want waardering opent vele deuren.

Flexibele werkomstandigheden trekken werknemers over de streep Stoeit een werknemer met het creëren van een gezonde balans tussen werkomgeving en zijn privéleven, dan moet daar aandacht aanbesteed worden. Hoe kan een organisatie zich daar actief bij inzetten en ervoor zorgen dat werknemers hun werk goed met hun privéleven kunnen combineren? Juist. Stel je als organisatie flexibel op en maak ruimte voor persoonlijke activiteiten en sociale ondersteuning. Het gebruik van hybride werkomgevingen, waarin zowel op kantoor als op afstand wordt gewerkt, heeft de noodzaak van flexibiliteit vergroot. De huidige technische ontwikkelingen maken het ook steeds makkelijker om werknemers op afstand te coachen, begeleiden, ondersteunen, motiveren en evalueren. Werkzoekenden koesteren de mogelijkheid om hun werktijden en -locaties aan te passen aan persoonlijke behoeften, waarmee ze een gezonde balans tussen werk en privé kunnen realiseren. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de aantrekkingskracht van werkgevers wordt beïnvloed door het aanbieden van die flexibele werkarrangementen. Als je er goed over nadenkt, dan is flexibiliteit eigenlijk niet langer slechts een behoefte, maar een strategische prioriteit voor werkzoekenden. Het is een cruciaal element voor zowel persoonlijk welzijn als professioneel succes in de moderne arbeidswereld. Dat gezegd hebbende is het met de komst van nieuwe trends op de werkvloer eveneens belangrijk om ook de drijfveren van je werknemers onder de loep te nemen. Niet iedereen heeft dezelfde prioriteiten, maar een ding is zeker: jij als organisatie moet je focussen op datgene wat op de werkvloer speelt en belangrijk is.

Welke drijfveren je werknemers hebben en hoe jij daar als organisatie gebruik van kunt maken, lees je volgende maand.


*Bron PWC
Workforce Preference Study 2023 – PwC

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Schrijf je in voor maandelijkse nieuwsbrief