Skip to main content

Vermijd deze fouten bij het aantrekken van IT-personeel

22 mei 2023

Het is soms vissen in een lege vijver als het gaat om IT-personeel. Bedrijven raken daarom snel in paniek wanneer ze nieuw personeel moeten zoeken. Want waar ga je ze vinden? En hoelang gaat het duren? Je team moet ten slotte wel blijven draaien. In deze ‘paniektoestand’ zien we vaak dat bedrijven dezelfde fouten maken. Het gevolg: geen sterk team en een constant verloop. Stap niet in dezelfde valkuil en voorkom de volgende fouten.

Raak niet in paniek

Als medewerkers ineens vertrekken en je gaten in je bezetting hebt, is het belangrijk dat je niet uit paniek te snel keuzes maakt. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je team weer compleet hebben, maar denk hierbij aan de lange termijn. Neem niet de eerste de beste kandidaat aan, maar neem de tijd om de juiste collega te vinden. Wanneer je uit paniek snel iemand aanneemt, is de kans veel groter dat hij op korte termijn je team weer verlaat omdat het toch geen match was. Wees daarom proactief en niet reactief.

Richt je recruitmentproces goed in

Op basis van een CV en één kennismakingsgesprek kun je niet beoordelen of iemand echt in jouw team past. En andersom geldt hetzelfde: een kandidaat kan met weinig informatie niet beoordelen of hij bij jouw bedrijf past. Het is daarom belangrijk dat je jouw recruitmentproces goed inricht. Maak er echt een vak van en richt een sterk HR-team in. Goede recruiters vragen door, laten de kandidaat echt kennismaken met jouw bedrijf en maken bijvoorbeeld gebruik van testen. Heb je nog geen testen? YoungOrange biedt een aantal goede (persoonlijkheids)testen aan die je kunt gebruiken.

Bouw een sterk netwerk op

Heb je er al eens aan gedacht om doorlopend te recruiten? Het grootste probleem is vaak dat je niet snel een goede kandidaat vindt. Dit kun je eenvoudig voorkomen door een netwerk of talent pool met geschikte kandidaten op te bouwen. Wanneer er dan ineens een medewerker vertrekt, heb je al een goed netwerk waarin je kunt zoeken. Je kunt er zelfs aan denken om een goede kandidaat alvast aan te nemen. Een extra werknemer levert natuurlijk meer kosten op, maar als je het afweegt tegen de kosten van langdurige onderbezetting valt het wel mee. Bij langdurige onderbezetting wordt de werkdruk voor de rest van het team hoger. Hierdoor is de kans groter dan andere collega’s ook uitvallen. Daarnaast moet je ook deadlines halen en projecten opleveren, en dat gaat minder snel met een incompleet team.

Maak geen gebruik van werving en selectie

Veel werving- en selectiebureaus zijn vooral gericht op geld verdienen. Ze hebben mooie verkooppraatjes, maar leveren ze ook echt goede kandidaten? Het verloop van kandidaten via werving en selectie is over het algemeen hoog. Deze kandidaten zijn bijvoorbeeld constant op zoek naar waar ze meer geld kunnen verdienen en waar ze meer skill sets kunnen ontwikkelen. Werving en selectie kun je prima inzetten voor het tijdelijk invullen van een functie, maar richt een goed recruitmentproces in voor de lange termijn.

Bind IT’ers aan je organisatie

Je weet nu welke fouten je moet voorkomen, maar hoe trek je dan goede IT’ers aan? In deze blog lees je hoe je IT’ers aantrekt en aan jouw organisatie bindt.