Skip to main content

Van IT-manager naar sociaal teamleider: dit is jouw nieuwe rol

19 juni 2023

We hebben al eerder geschreven over hoe je jouw team zo effectief mogelijk laat draaien. De rode draad van deze blog zit in de menselijke maat. Medewerkers zijn geen robots, maar mensen met verschillende wensen en behoeften. En vooral de nieuwe generatie maakt dat heel duidelijk zichtbaar. Als je naar de ‘oude stempel’ kijkt, dan weet je dat iemand voorlopig wel in jouw team zal blijven. Deze generatie voert over het algemeen netjes hun taken uit en daar zijn ze tevreden mee. De nieuwe generatie is daarentegen veel meer bezig met hun persoonlijk ontwikkeling. Ze willen groeien en impact maken, maar dat lukt niet als ze dag in dag uit dezelfde taken uitvoeren. Dat is saai! Ze gaan zich vervelen, worden minder productief en als je niet oppast zijn ze binnen een paar maanden weer weg.

Bouw een sterk team

Niets is slechter voor de effectiviteit van je team dan het constant veranderen van je team. Als er veel verloop is en je steeds gaten hebt, wordt de werkdruk voor de rest van het team hoger. En het snel opvullen van gaten met tijdelijk of niet goed gekwalificeerd personeel levert geen sterk team op. Jan Bakker, directeur van YounOrange: “Wij staan altijd klaar om deze brandjes te blussen en dat doen we met alle liefde en plezier. Het is echter wel belangrijk om goed te kijken naar hoe je een sterk team bouwt. Zorg ervoor dat je de juiste medewerkers aan je bindt en denk daarbij aan de lange termijn. Je kunt snel gaten opvullen, maar als dit een continu proces is, dan gaat de effectiviteit van je team hard achteruit.”

De nieuwe manager

De nieuwe generatie switcht van baan alsof het een nieuwe broek is. Bevalt er iets niet? Dan zijn ze vertrokken naar een andere werkgever. Dus hoe zorg je ervoor dat medewerkers wel blijven? Dat begint bij je verdiepen in de medewerker. Jan: “Als directeur van YoungOrange heb ik zelf ervaren hoe mijn rol de laatste jaren veranderd is. Ik ben nu veel meer bezig met de medewerker dan alleen met de technische kant. De technische kant is belangrijk, maar als een medewerker niet op zijn plek zit heb je daar niks aan. Je moet dus continu in de gaten houden hoe je medewerkers erbij zitten en of ze genoeg uitdaging hebben.”

Je hebt als manager de taak om ervoor te zorgen dat het team op rolletjes loopt en deadlines gehaald worden. Jij en je team moeten dus kennis hebben van het vak, maar tegenwoordig is het sociale aspect net zo belangrijk. Welke ambities heeft de medewerker? Past onze cultuur bij de medewerker? Is onze werkdruk te hoog? En waarom lopen mensen bij ons weg? Het zijn allemaal vragen die je jezelf als manager moet stellen.

Durf jij te veranderen?

Jan: “Naast het leveren van gekwalificeerde kandidaten willen wij ook de veranderde rol van de manager laten zien. Een effectief team begint namelijk bij de manager. Blijf je doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.” Tijd dus om jouw rol als manager en het recruitmentproces eens goed onder de loep te nemen. En lees alvast hoe je de meest gemaakte fouten voorkomt bij het aantrekken van IT-personeel.