Skip to main content

Uitdagingen op de arbeidsmarkt: Jan’s verhaal

15 mei 2023

De huidige arbeidsmarkt neemt een hoop uitdagingen met zich mee. Goed personeel ligt niet voor het oprapen en de nieuwe generatie vraagt om een andere manier van werken en werkgeverschap. Ook bij YoungOrange hebben we daarmee te maken. Jan Bakker heeft in een korte tijd een succesvol detacheringsbureau opgezet, maar dat ging niet zonder slag of stoot. En ook deze tijd brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Jan vertelt zijn verhaal en hoe hij met de uitdagingen van deze tijd omgaat.

Hart voor IT en de mens

Van sociaal medewerker tot oprichter van een succesvol IT-detacheringsbureau: dit is het verhaal van Jan Bakker, oprichter van YoungOrange. Jan komt oorspronkelijk uit de sociale hoek en is langzaam de IT wereld in gegroeid. Het lijken twee uitersten, maar ze hebben wel degelijk raakvlakken. Jan: “We hebben bij YoungOrange natuurlijk kennis van het IT-vak, maar de sociale kant is net zo belangrijk. Zeker in deze tijd. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je kandidaten aan je bedrijf bindt? En hoe voorkom je dat collega’s binnen een paar maanden weer vertrekken? Dit vraagt om inlevingsvermogen en betrokkenheid bij je medewerkers. Mijn sociale achtergrond en hart voor de mens zijn bij dit soort vraagstukken onmisbaar.”

Grote betrokkenheid

Als je medewerkers wilt behouden en aan je bedrijf wilt binden, dan is betrokkenheid in deze tijd erg belangrijk. Jan: “Ik heb een grote interesse voor de IT, maar mijn hart ligt ook nog steeds bij de mens. Als het om mijn medewerkers gaat, dan kan ik best ver gaan in mijn betrokkenheid. Als iemand bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het kopen van een huis of het halen van een rijbewijs, dan wil ik altijd helpen. Tegelijkertijd loop ik ook tegen teleurstellingen aan. De nieuwe generatie vraagt om veel flexibiliteit, maar ze zijn ook zo weer vertrokken. Mijn betrokkenheid is groot en daarom kan ik ook echt balen als een collega zijn of haar baan opzegt.”

Werk áán je bedrijf

Bij YoungOrange helpen we IT-bedrijven als ze leegloop hebben, maar tegelijkertijd moeten ook wij ervoor zorgen dat het team bij YounOrange compleet blijft. De gouden tip: werk ook áán je bedrijf en niet alleen in je bedrijf. Soms ben je zo druk met je dagelijkse werkzaamheden dat je vergeet dat er ook andere zaken zijn die je bedrijf laten groeien. Jan: “Elke week plan ik een dag waarop ik reflecteer op mijn werkzaamheden, hoe we er als bedrijf voorstaan en hoe het team ervoor staat. Als bedrijf wil je natuurlijk voorop lopen ten opzichte van andere IT-detacheringsbureaus. Daar zit mijn hart voor de IT. Tegelijkertijd zorg ik ook goed voor mijn team. Ik bekijk bijvoorbeeld de wekelijkse happiness score, plan teamuitjes en luister altijd naar de wensen en behoeften van mijn medewerkers. Daar zit mijn hart voor de mens.”

Zonder wrijving geen glans

Je kunt niet altijd voorkomen dat medewerkers vertrekken. Dat hoort er ook gewoon bij. Belangrijker is hoe je hiermee omgaat. Zie het als een kans om te groeien en sta weer stil bij hoe je bedrijf en je team ervoor staat. Want zoals ze zeggen: zonder wrijving geen glans.