Skip to main content

Laat je team zo effectief mogelijk draaien: 4 tips

5 juni 2023

Er is helaas geen standaard oplossing waarmee je jouw team zo effectief mogelijk laat draaien. Tenzij je met robots werkt misschien. Maar we moeten niet vergeten dat we met mensen werken en dat elke medewerker anders is en anders werkt. Je kunt hen niet programmeren om precies te werken zoals jij dat zou willen. Natuurlijk zijn er wel degelijk tools waarmee je invloed kunt uitoefenen en de effectiviteit van je team verhoogt. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

1. Taakroulatie

Niemand wordt gelukkig van dag in dag uit één en dezelfde taak uit te voeren. Toch gebeurt het vaak. In de IT zijn er veel gestandaardiseerde functies waar mensen met specifieke skill sets op gezet worden. Er is weinig variatie binnen de functie, terwijl dat wel belangrijk is voor een effectieve medewerker en een effectief team. Je kunt dit oplossen door met taakroulatie te werken. Laat medewerkers van verschillende disciplines bijvoorbeeld met elkaar meekijken en meewerken, maar denk ook aan een dagelijkse stand-up en Agile werken. Mensen willen groeien en ontwikkelen, dus zorg ervoor dat gestandaardiseerde functies doorontwikkelen.

2. Weg met werkdruk

Het pushen op KPI’s is niet meer van deze tijd. Net als de gestandaardiseerde rollen met gestandaardiseerde werkomgevingen waarin alles gemonitord wordt. Dat doet meer denken aan een soort slaven drijven. Deze manier van werken heeft zijn langste tijd wel gehad. En dat blijkt ook wel uit de vele burn-outs van de laatste jaren. Het wordt dus tijd om de werkomgeving anders in te richten. Het is belangrijk om als IT-manager te focussen op de behoeften van medewerkers in plaats van te pushen op de KPI’s. Stel jezelf vragen als: Hoe werkt medewerker X het meest effectief? En hoe laten we dat goed aansluiten op de rest van het team en de projectdoelen?

3. Plezier tijdens werktijd

We zijn als mens niet gemaakt om 8 uur aan één stuk door te werken. We zijn ten slotte geen robots. Dus als je een team effectief wilt laten draaien, moet er ook aandacht zijn voor het mentale welzijn van de groep. Daarom is het belangrijk dat er tijdens en na werktijd ruimte is voor sociale activiteiten. Een game of andere activiteit tussen de werkzaamheden door zorgt ervoor dat medewerkers mentaal opladen en weer meer energie hebben. En organiseer bijvoorbeeld gameavonden of hackathons, dat is gelijk goed voor de teamspirit.

4. Persoonlijke aandacht

Ten slotte is het belangrijk om als manager oog te hebben voor het welzijn van ieder individu. Elke medewerker is anders en heeft andere behoeften. De ene medewerker verzet bergen om 6 uur ’s ochtends, terwijl de ander in een avondje net zoveel werk verricht als een hele dag op kantoor. Een medewerker is veel productiever als zijn werk- en privéleven in balans is. En het werk dat iemand oplevert is ten slotte belangrijker dan de aanwezigheid van 9 tot 5. Als je als werkgever meebeweegt in de behoeften van de medewerker, zul je zien dat de effectiviteit omhoog schiet.

De rode draad in dit verhaal is de menselijke maat. Als je jouw team zo effectief mogelijk wilt laten draaien, is het belangrijk dat je naar de wensen en behoeften van je medewerker luistert. Je hoeft je natuurlijk niet volledig aan een medewerker aan te passen, maar vind hierin een goede balans.