Skip to main content

Ken jij de 5 grootste misstanden in detachering?

18 oktober 2022

We kunnen ons voorstellen dat de wereld van detacheren soms vragen bij je oproept. Want hoe transparant en duidelijk ervaar jij deze tak van sport? En juist dát gevoel  vinden we bij YoungOrange belangrijk. Zo ook in ons recruitmentproces. We zijn wars van wat we met regelmaat zien in de markt: gaan voor eigen gewin en niet opereren in het belang van de kandidaat. Zonde, want zo ontstaat er een negatief imago. In dit artikel bespreken we de 5 grootste misstanden in detachering én vertellen we hoe wij het bij YoungOrange aanpakken. Wil je er meer over weten? Bel of mail ons dan even. We kijken uit naar je bericht!

Misstand 1 – Flexcontracten met schijnzekerheid

Een arbeidscontract aanbieden waarin het lijkt alsof je als kandidaat zekerheid hebt, maar dit uiteindelijk toch tegenvalt. Het gebeurt regelmatig. Zo zien we nogal eens dat als kandidaten op de bank zitten, en ze dus tijdelijk niet werkzaam zijn op een project, ze worden ontslagen. Dit gebeurt dan ‘gewoon’ terwijl deze optie niet duidelijk in de arbeidsovereenkomst staat vermeld. Niet netjes en onrustig voor de kandidaat.

Zo kan het ook: zekerheid en vertrouwen
Onze consultants ontvangen in eerste instantie een contract voor 12 maanden. Hierbij krijgen zij een contract zónder uitzendbeding, zodat zij – ook als ze tijdelijk niet werkzaam zijn – wel worden doorbetaald. De arbeidsovereenkomsten die wij verstrekken, bieden zekerheid en vertrouwen. Géén kleine lettertjes en 100% transparantie.

Misstand 2 – Studieschuld, maar dan onverwacht

We constateren dat er niet altijd even transparant wordt gecommuniceerd over de studieschuld die een medewerker opbouwt. Wat niet meehelpt, is dat het vaak om certificaten gaat die niet erkend zijn. Bij uitdiensttreding moet de professional de studieschuld dan terugbetalen, terwijl het vaak om een certificaat gaat dat weinig waarde voor het talent toevoegt op de arbeidsmarkt.

Zo kan het ook: transparant over studieschulden
Wij zijn transparant over studieschulden. Aan dubbele agenda’s doen we niet. Elk jaar opnieuw stellen we € 1.500 beschikbaar voor onze consultants. Dat mogen ze aan studiekosten besteden. Als een consultant het volledige programma van de YoungOrange Academy doorloopt, wordt het bedrag kwijtgescholden. Besluit het IT-talent toch eerder te stoppen? Dan wordt de studieschuld naar rato terugbetaald. En dit is, voor beiden partijen, vooraf volledig helder uiteraard.

Misstand 3 – Inlenersbeloning: minder betaling dan vaste krachten

Volgens de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) mag je als werkgever een ingehuurde medewerker niet minder betalen dan vaste medewerkers die op hetzelfde niveau werken. Helaas gebeurt dit vaak wel! In de ICT-branche wordt nogal eens de indruk gewekt dat iedereen zich aan de regels houdt. Maar sommige opdrachtgevers en detacheerders drukken willens en wetens de prijs.

Zo kan het ook: beloon eerlijk en gelijk
Bij YoungOrange werken consultants onder toezicht van de opdrachtgever. Wél houden wij nauw contact met de opdrachtgever om voeling te houden met hoe een en ander op de werkvloer verloopt. Bij het maken van de overeenkomsten controleren we of alle zaken kloppen en bewaken we dat onze medewerker niet onder de kostprijs van de vaste medewerker werkt die dezelfde taken uitvoert.

Misstand 4 – NEN-certificering: bewust een andere sectorcode

De meeste ondernemingen zijn NEN-gecertificeerd en worden daar ook op getoetst. Voor uitzendondernemingen is het echter heel aantrekkelijk om buiten de NEN om te werken door expres een andere CAO-sectorcode te kiezen. Met slimme trucjes blijven zij onder de radar, maken ze meer winst en dragen geen sociale premies af. Korte-termijn-succes, dat moge duidelijk zijn.

Zo kan het ook: de juiste cao
Vanzelfsprekend is ook YoungOrange NEN-gecertificeerd. Wij vallen onder de juiste cao (sectorcode 52) en betalen netjes 28% aan sociale lasten. Kort, krachtig en duidelijk. En de basis voor langdurige samenwerkingen met wederzijds respect.

Misstand 5 – Gelukszoekers en cowboys, alleen maar marge

De detacheringsmarkt is een agressieve en competitieve markt. Er zijn veel gelukszoekers. Cowboys noemen wij deze types. Ze nemen weinig risico, omdat ze geen eigen personeel in dienst hebben en gaan alleen voor de marge. Deze doorleenconstructies geven detacheerders een slechte naam.

Zo kan het ook: toegevoegde waarde voor duurzame samenwerking
Wij geloven juist in de kennis en kracht van onze consultants. We bieden toegevoegde waarde aan onze opdrachtgevers. Als we iemand geplaatst hebben dan komen onze fieldmanagers bij de opdrachtgever op bezoek om met eigen ogen te bekijken hoe alles verloopt. Is de consultant op zijn plek? Is iedereen tevreden? Kortom, we zijn betrokken, eerlijk en denken graag mee.

Op zoek naar kwalitatieve IT’ers?

Ben je ook op zoek naar goede IT-mensen? Wij helpen je graag. Plan een meeting met onze specialisten voor een advies op maat. Of lees even verder in ons uitgebreide blogarchief vol tips, uitleg en IT-ontwikkelingen. Je bent van harte welkom, op welke manier dan ook.