Hoe geboeid (en dús loyaal) zijn jouw IT-collega’s door je organisatie?
Hoe beter je IT geregeld is, hoe hoger je klant- en medewerkerstevredenheid. Dat weet je ongetwijfeld. Maar door de wisseling van de IT’ers in je team ontstaat er onrust. En dat merken je klanten. Hoe zorg je voor een zo goed mogelijke continuïteit in je team? En dus voor een serieuze bijdrage aan je klanttevredenheid?
Binden en boeien in optima forma
Mensen willen geboeid worden. Door hun partner. Door hun vrienden. Door de sport die ze kiezen. Door Netflix. En door hun favoriete sushi-restaurant. Dus zéker ook door hun werkgever. Maar hoe doe je dat, mensen boeien?
Binden gaat over geld
Eén ding is zeker: boeien gaat niet over geld. Geld gaat over binden. En dat wil je niet, want IT-professionals die vooral gebonden worden door geld gaan zomaar weg als ze elders meer betaald krijgen. Of betere voorwaarden. Boeien gaat over aandacht voor de mens. Bijvoorbeeld door ruimte voor het juiste ontwikkelpad te bieden. Voor de ene collega gaat dat over een specifieke IT-opleiding, voor de volgende over een training ‘Helder communiceren met je leidinggevende’ en voor een ander over ‘Spreken in het openbaar’.
Boeien gaat over waardering
Zonder nu te zeggen dat wij het perfect doen durven we wel te stellen dat we onze mensen dag in dag uit proberen te boeien. Zo hanteren we vanaf de start een leerpad dat we samen met de kandidaat uitstippelen. Daarin is veel aandacht voor wat iemand beweegt. En voor waarom iemand doet wat hij doet. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. En het is aan ons, althans dat vinden wij, om daar passend mee om te gaan. Want pas dan haal je het beste uit je mensen.
Van medewerkers naar ambassadeurs
En als je lang genoeg, authentiek genoeg, geduldig genoeg en open genoeg met elkaar omgaat dan ontstaat er als vanzelf chemie. Al voel je vaak vanaf het eerste moment of de klik er zit. Of niet. Zo nemen we van een groep van 60 sollicitanten meestal 4, hooguit 5 mensen aan. Waarom? We gaan voor duurzaam samenwerken want er is weinig vervelender dan tijd, geld en energie steken in een samenwerking die van korte duur blijkt.
Onboarding is onmisbaar (ook voor onze opdrachtgevers)
Dit betekent ook dat we vanaf dag één het onboardingstraject voor onze IT-talenten op orde hebben. En, eerlijk is eerlijk, dat verwachten we ook van onze opdrachtgevers. Dat warme welkom start als onze gedetacheerde collega begint en loopt door na de eerste dagen, weken en maanden. Het zit hem in kleine dingen zoals de uitnodiging voor een lunch of een teamuitje. Maar ook in luisteren (maar dan écht), open zijn (en dan zonder dubbele agenda), kritisch zijn (dus eerlijk zeggen dat iets niet goed gaat), de nieuwste technologieën (want het blijven tóch IT’ers) en investeren in de mens achter de medewerker (dus ook als het thuis even niet zo lekker loopt).
De regie nemen
Tegelijkertijd nodigen we onze IT-talenten uit om zelf de regie te nemen. Bijvoorbeeld door open te staan voor de nieuwe collega’s, voor opbouwende feedback en voor nieuwe taken. Maar ook om hulp durven vragen, het gesprek met de leidinggevende aangaan en collega’s challengen horen daarbij.
Wij lopen alvast warm. En jij?
Dát is de aantrekkingskracht die we bieden (en vragen van onze mensen) om elkaar te blijven boeien. En daar lopen wij elke dag opnieuw weer warm voor. En jij, waar loop jij warm voor?