Skip to main content

Detacheren: droom of drama?

30 september 2022

‘Onze laatste IT’er heeft de boel, om het zacht uit te drukken, niet handig aangepakt. Hierdoor ben ik het vertrouwen in onze detacheringspartner verloren.’ Het is een zin die we met regelmaat voorbij horen komen als IT-managers of servicedeskmanagers contact met ons opnemen.

Vertrouwen is key

Het doet deze managers meestal meer dan verwacht. Logisch, want het zet de zakelijke relatie, die meestal op een stevige vertrouwensbasis gebaseerd was, geen goed. ‘Hoe kunnen wij, als we overstappen, er dan vanuit gaan dat de door YoungOrange nieuw aangedragen IT’er wél bij ons past, vraagt men dan. Een terechte vraag. Want mooie salesverhalen afsteken is niet zo moeilijk. Maar hoe werkt het dan écht in de praktijk?

Wij zien het zo

Onze ervaring is dat je als detacheerder zo goed bent als je laatste plaatsing. IT-managers steken er immers tijd, geld en energie in om iemand te plaatsen. Wanneer het dan niet slaagt, dan wil je als opdrachtgever in elk geval een luisterend oor van je detacheerder. Uit de praktijk blijkt dat de manier waarop de detacheerder reageert voor een groot deel bepaalt of er een vervolgopdracht komt. Wij geloven dat het draait om kwaliteit en serieus bouwen aan een open, duurzame en eerlijke klantrelatie. Dat wint het áltijd van even snel iemand plaatsen en vanuit een commerciële gedachte in rap tempo uren factureren. Dat klinkt natuurlijk als een open deur en toch zien we nog veel mismatches om ons heen. Zonde voor de opdrachtgever. Zonde voor het IT-talent én zonde voor de detacheerder die door zijn oppervlakkige aanpak niet aan een steady klantenbestand werkt.

Detacheren is flexibel

Het mooie van detacheren, tot slot, is dat het flexibel is. Ook wanneer het met een bepaalde IT-collega even niet loopt zoals je verwacht. Als opdrachtgever kun je duidelijk aangeven dat je niet tevreden bent en een oplossing wilt. Bijvoorbeeld in de vorm van een andere IT-specialist. Want soms, heel soms, past iemand op papier perfect in het plaatje maar blijkt de klik met het team er toch niet te zijn. Dan is het zaak om iemand anders te plaatsen die wél bij de bedrijfssfeer past. Wanneer dit speelt met iemand in loondienst dan beland je al snel in een tijdrovend verbetertraject. Een traject dat voor beide partijen vaak veel energie kost en lang niet altijd tot het gewenste resultaat leidt. Mede daarom is detacheren zo populair: je hebt wel de lusten, maar niet de lasten die onrust geven.

Communicatie, maar dan écht

Uiteindelijk draait het vanaf dag één om communicatie. Met een proces dat start met een goede screening van het te detacheren IT-talent. Met luisteren naar wat jij als klant wil. Matching 3.0 zou je kunnen zeggen. Hoe proactief en transparant verloopt het contact met jouw detacheerder op dit moment?