3 tips om de juiste kandidaat voor je IT-opdracht te vinden

3 maart 2023

De arbeidsmarkt is krap. Zeker op IT-gebied. Hoe vind je het juiste personeel? En tegen welke prijs? Op welke manier kun je een selectie maken? En wat is het beste voor jouw organisatie: iemand zelf in loondienst aannemen of juist kiezen voor detacheren? In dit blog geven we je 3 tips om snel de juiste kandidaat voor je IT-vraagstuk te vinden. Of je nu kiest voor zelf aannemen of detacheren, let altijd op onderstaande aandachtspunten.

De juiste IT-kandidaat vinden doe je zo

1. Volg je onderbuikgevoel

In de huidige arbeidsmarkt is het aanbod niet groot, zeker niet van gekwalificeerde IT-professionals. Je zou in de verleiding kunnen komen om de eerste de beste aan te nemen. Iemand die niet voldoet aan het profiel dat je stelt. Of iemand die wellicht wel voldoet, maar je op een of andere manier niet het juiste gevoel geeft, kijkend naar de functie. Volg in dat geval áltijd je onderbuikgevoel. Als je al wat meer ervaring hebt in het aannemen van mensen, dan weet je als geen ander dat het negeren van gevoelens die je niet kunt duiden bij een kandidaat, op een later tijdstip meestal waarheid worden. Het resultaat? Je zoektocht kan zomaar weer opnieuw beginnen. Zoek dus beter iets langer, dan dat je – tegen beter weten in – voor een kortetermijnoplossing gaat.

2. Onderzoek of de professional de juiste kennis meebrengt

Bespreek met je potentiële kandidaat welke kennis er is op het gebied van de software waarmee al gewerkt is. Zo is het bijvoorbeeld heel fijn als iemand al met een specifiek pakket of bepaalde ingewikkelde software in de weer is geweest. Zeker als het druk is op de werkvloer: dan wil je iemand immers zo snel mogelijk zinvol inzetten. Het aanwezig zijn van de juiste kennis kun je toetsen: bijvoorbeeld door een stuk code aan te laten leveren, of door een test te ontwikkelen waarin men bijvoorbeeld een case moet maken.

3. Bepaal welk opleidingsniveau gewenst is voor de functie

Neem een weloverwogen besluit over het gewenste opleidingsniveau. Of vind je diploma’s niet zo belangrijk en ga je juist voor een bepaald denk- en werkniveau? Uiteraard verwacht je een goed ontwikkeld analytisch vermogen, maar heeft dat voor jou te maken met denk- en werkniveau of met diplomaniveau? In deze krappe arbeidsmarkt kun je ook bewust kiezen voor iemand met iets minder ervaring of met een minder hoog opleidingsniveau. Wanneer deze persoon wél over de juiste motivatie beschikt en bovendien leergierig is, dan is deze professional prima op te leiden.

Tot slot: betrek ook je collega’s bij de sollicitatiegesprekken: zij zijn uiteindelijk degenen die met de nieuwe collega samen moeten werken. En iemand kan nóg zo goed in het profiel passen, als de klik er met de rest van het team niet zit, dan gaat het nooit werken.

IT-professionals nodig?

Wil je meer lezen over dit soort vraagstukken? Bijvoorbeeld over hoe je goede IT’ers vindt en ze verbindt aan je organisatie? Of over de 5 grootste misstanden in detachering? Ze leveren je ongetwijfeld herkenbare voorbeelden op. Voorbeelden die je toe kunt passen in je eigen praktijk. We wensen je veel succes én werkplezier toe!

Zonnebaan 9-21
3542 EA Utrecht

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© YoungOrange. Alle rechten voorbehouden.